Melissa stuurt appjes als ze onzeker is

Melissa (22) voelt zich snel onzeker en kan over van alles en nog wat piekeren. Van een onzuivere huid en daten tot prestatiedruk tijdens haar studie sportkunde of stage. Als ze ergens mee zit, appt ze haar vrienden en gebruikt humor: ‘SOS’. Dat helpt haar. 

Dit ervaringsverhaal is geschreven in samenwerking met MIND Us en MIND.

Afbeelding van Melissa

Het leven van iedereen lijkt altijd maar perfect te zijn. Daar voelt Melissa extra druk door. “Je denkt dan dat je geen onzuivere huid meer mag hebben op je 22e. Of dat een date of baan perfect moet zijn. Daar kan ik extra onzeker van worden en ga ik over piekeren.”

Doemscenario's

Melissa kan zichzelf verliezen in haar gepieker. Erover praten helpt. “Als ik pieker, schieten er allerlei doemscenario’s voorbij in mijn hoofd. ‘Kan ik het wel? En wat als…?’ Ik praat dan graag even tegen mijn ouders of vrienden aan. Ik kan daarna alles weer wat meer relativeren. En het maakt me wat zekerder. Ik weet vaak echt wel dat ik er met mijn gepieker een groter ding van maak in mijn hoofd, dan het eigenlijk is. Maar ik heb even bevestiging nodig van een ander.”

Een pussy

Vaak komt haar gepieker ‘gewoon’ ter sprake. Bijvoorbeeld als ze aan tafel bij haar ouders vertelt hoe haar dag op stage was. Of als ze vrienden appt en snapchats stuurt over wat ze die dag aan het doen is. “Als ik pieker en me een pussy voel, zeg ik dat ook. Vaak maak ik daar dan een beetje een grapje van. Ik hoef via de app ook niet de perfecte woorden te kiezen. Dat vind ik fijn. En het voelt minder kwetsbaar. Soms bellen we daarna nog. Dat is makkelijker na een appgesprek.”

Melissa's appgesprek met een vriend

Opgelucht

Laatst werd Melissa op stage gevraagd of ze een locatiebezoek wilde begeleiden. Ze voelde meteen paniek en appte een vriend. “Ik vond het heel spannend. Want ‘Hallo ik werkte daar nog maar net. Kan ik dat wel? Zeg ik wel het goede tijdens die rondleiding?’ Ik appte een vriend een ‘SOS-bericht’ en zei letterlijk waar ik mee zat. Alleen zoiets kleins als ‘Nou dat is toch een prima reactie’ maakte mij meteen al zekerder. Ik voelde me opgelucht. En ik verloor mezelf niet in mijn eigen piekergedachtes.”

Herkenning

Melissa dacht altijd dat ze de enige was die dit soort onzekerheden heeft. Maar door erover te praten, merkt ze dat iedereen eigenlijk wel onzeker kan zijn over wat dan ook. Terwijl je dat aan de buitenkant misschien niet verwacht. “Als je jezelf kwetsbaar opstelt, zal je merken dat anderen dat automatisch ook doen.”

Humor

Als Melissa mensen nog wat minder goed kent, kijkt ze wat meer de kat uit de boom. Maar humor gebruikt ze altijd. “Als ik me wat meer op mijn gemak voel bij mensen, zal ik bijvoorbeeld eerst een grapje maken over hoe ik me voel. Als ik merk dat er een klik is, stel ik me een volgende keer misschien kwetsbaarder op. Dat gaat met kleine stapjes.”

Tips van Melissa om te praten over prestatiedruk

  • Wacht niet totdat je de perfecte woorden hebt gevonden. Stuur het bijvoorbeeld via een appje.  
  • Probeer het luchtiger te maken voor jezelf. Bijvoorbeeld door iets te gaan doen, zoals een ijsje eten. Of door het ‘gewoon’ te zeggen als iemand vraagt hoe je dag was. 
  • Je hoeft niet aan iedereen je verhaal te vertellen: kijk bij wie jij je prettig voelt.