Vergeetachtig zijn op het werk, een paniekerig gevoel wanneer je je mail opent of 's nachts wakker liggen omdat je blijft piekeren. Komt dit je bekend voor? Je bent niet alleen. Steeds meer jongeren ervaren een vorm van werkstress. Stress is niet altijd slecht. En soms helpt het je beter te presteren. Maar als je teveel en te lang stress ervaart, is dat ongezond.
Wat is werkstress?
Werkstress is stress die je voelt door of tijdens het werken. Dit kan komen doordat je het te druk hebt, maar ook omdat er dingen naast je werk niet helemaal lekker gaan. En dan kan het je zomaar ineens teveel worden. Wat voor stress zorgt. Uit onderzoek blijkt dat jonge werknemers vooral stress ervaren door prestatiedruk, sociale druk (bijvoorbeeld door sociale media) en onzekerheden over hun werk of woonsituatie.
Ik dacht dat het erbij hoorde als je met targets werkt. - Nutan (23)
Hoe herken je het gevoel?
Als je te veel werkstress ervaart, krijg je klachten. Die klachten kunnen er bij iedereen anders uitzien, maar je voelt je niet oké. Je bent geïrriteerd, boos of bang. Of je merkt dat je lontje opeens wel héél kort is. Ook fysieke klachten horen bij werkstress. Denk aan hoofdpijn, duizeligheid of een moeheid die maar niet overgaat.
En met al die klachten gaat het ook op het werk niet lekker. De stress maakt je vergeetachtig waardoor je fouten maakt. Of je hebt gewoon geen energie meer om je werk te doen. Allemaal klachten die horen bij werkstress.
Wat kun je doen om je beter te voelen?
Werkstress ervaren is vervelend, maar je kunt er wel wat aan doen. Hieronder vind je verschillende tips. Lees ze door en kijk wat voor jou werkt.
Zodra ik stress op de werkvloer voel opkomen, pak ik een rustmoment. Yumi (20)
Tips om om te gaan met stress op het werk
De belangrijkste tip: praat erover. Dat lucht op en zo geef je anderen ook de kans om je te helpen. Een gesprek beginnen kan lastig zijn. Bekijk hier de gesprekstips om te zien hoe je een gesprek kunt starten.
Je lichaam kan best tegen wat stress. Het kan zelfs helpen om je beter te focussen op een taak. Wees dus niet bang als je stress voelt. Maar zorg wel dat je na die periodes van stress ook kunt ontspannen.
Vertel het je collega’s of leidinggevende op tijd als je merkt dat werkstress je te veel wordt. Want het kan heel goed dat niemand het doorheeft. Als je het gedeeld hebt, kunnen ze samen met jou gaan zoeken naar een oplossing.
Vind je het lastig een gesprek te beginnen over werkstress? Arboportaal.nl heeft gesprekskaarten die je helpen een gesprek met je werkgever op gang te brengen. Hier staat bijvoorbeeld in hoe je zo’n gesprek kan beginnen. En wat een fijn moment is om te praten.
Door alle drukte blijft je hoofd vaak overuren maken - er is altijd wel iets om te regelen, te organiseren of op te lossen. En dat is waarschijnlijk allemaal belangrijk. Maar weet je? Soms is het goed om even ‘uit’ te staan. Ga lekker de natuur in, wandel een rondje of lees een boek. Je zult merken dat het rust geeft. En soms zelfs nieuwe inspiratie.
De dokter bellen, een nieuw hoesje halen voor je telefoon, dat ene mailtje versturen... soms wordt ons hoofd een to-dolijstje. Met een braindump zet je al die gedachten die nog aandacht nodig hebben op papier. Zo krijg je een overzichtelijke lijst van dingen die je moet doen en maak je weer ruimte in je hoofd.
Misschien vraagt een ander te veel van je, of vraag je te veel van jezelf. Om dit te voorkomen, is het belangrijk doelen te maken die haalbaar zijn. Want als je vooraf al een doel hebt waarvan je weet dat je hem niet gaat halen.. dan geeft dat zeker stress. Verdeel je haalbare doel vervolgens in kleine stapjes. Zo krijg je een fijn gevoel na het afronden van iedere tussenstap.
Wil je alles graag heel erg goed doen? Begrijpelijk. Maar als het erg druk is op werk, is daar niet altijd tijd voor. Goed is goed genoeg. Het hoeft niet altijd beter. Herinner jezelf daar ook aan.
FOMO kan de reden zijn dat je ergens heen gaat, terwijl je daar eigenlijk helemaal geen zin in hebt. Want wat als het het meest epische feest ooit is en jij er net deze keer niet bij was? Tja, hoe vaak gebeurt dat nou echt? Probeer van je FOMO (fear of missing out) wat vaker JOMO (joy of missing out) te maken. Zeg nee en merk hoe lekker het is om eens een avondje voor jezelf te hebben. En helemaal níks te doen.
Ontspannen, leuke dingen doen, erover praten: er zijn veel manieren om stress te verminderen. Er is niet iets dat voor iedereen werkt, ontdek wat voor jou fijn is en werkt. Soms kun je hier wel wat hulp bij gebruiken. Schakel dan hulp in van een professional. Dit kan je werkgever, een bedrijfsarts of de huisarts zijn, maar je kunt ook contact opnemen met een organisatie. Op de pagina Hulp lees je welke organisaties jou kunnen helpen.